OHL wil op korte termijn enkele initiatieven nemen om zijn jeugdopleiding naar een hoger niveau te tillen, zowel op sportief als sociaal vlak. De Fonskes zullen ons helpen om op een leuke, krachtige manier te communiceren over die initiatieven. Het voetballertje Fonske staat altijd centraal. De verschillende personages in Fonskes entourage bekijken de initiatieven elk vanuit hun eigen perspectief. We stellen elke Fons kort voor:
Fonske: is een deugniet die zijn best doet op school, maar toch veel liever voetbalt. Wil graag een topper worden.
Fons: de papa, bekijkt de jeudginitiatieven van OHL opvoedkundig. Is het wel gezond en leerijk?
Alphonse: de opa, mist geen enkele wedstrijd van zijn kleinzoon. Supportert ook voor de eerste ploeg van OHL.
Fons & zonen: ondernemer, steeds op zoek naar win-win-situaties. Kijkt altijd naar het kostenplaatje van elk intiatief.
Met het kunstgrasfonds staan de Fonskes meteen voor een zware vuurdoop. Als de Fonskes het kunstgrasfonds gevuld krijgen, zullen ze snel nieuwe initiatieven aankondigen. Dan zullen we ook enkele vriendjes en vriendinnetjes van Fonske leren kennen.
De Fonskes zijn niet bedacht door dure creative communication consultants. OHL heeft het adviescomité van de jeugdwerking bij elkaar gebracht en daar is het idee van de Fonskes ontstaan. Enkele ouders die ook professioneel met communicatie bezig zijn, hebben het verder uitgewerkt, met een minimumbudget.
Op het hoofdterrein van het centrum in OH, waar de dames en de beloften hun thuiswedstrijden spelen. Die locatie levert nog een extra voordeel op: (groot)ouders en broers/zussen kunnen kijken vanuit de kantine. Dat is leuk en praktisch en het kan ook het sociaal contact tussen ouders en familie rond spelers bevorderen.
Het Leuvense stadsbestuur heeft het kunstgrasveld gefinancierd dat in het trainingscentrum Bruineveld in Kessel-Lo ligt. De gemeente Oud-Heverlee heeft minder middelen ter beschikking dan de stad Leuven. Het stelt wel een deel van zijn patrimonium (site Korbeekdam) onder gunstige voorwaarden ter beschikking van de club via een erfpacht van 27 jaar. Zo kan de club op een verantwoorde manier en samen met de gemeente en de intekenaars op de obligatielening veel lokale jongeren de mogelijkheid geven om hun geliefde sport optimaal te beoefenen.
Zo’n kunstgrasveld heeft wat onderhoud nodig, maar dat is minimaal. Het kost veel minder en tijd en geld dan het onderhoud van natuurgras. De levensduur van het veld is natuurlijk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Met normaal gebruik en voldoende onderhoud, moet het pas na meer dan vijftien jaar vervangen worden.
Nee, maar een club met een uitgebreide jeugdwerking, kan er best een hebben om meer spelers de mogelijkheid te trainen en technich concurrentieel te blijven. Een veld met natuurgras zal meestal de basis blijven, zeker voor de wedstrijden.
Het oorspronkelijke idee komt uit de koker van enkele bestuursleden. Zij haalden de mosterd bij andere sport- en voetbalclubs, waar op gelijkaardige manier kunstgrasvelden of andere infrastructuurwerken succesvol gefinancierd werden. Het idee werd getoetst en verder uitgewerkt in het adviescomité van de jeugdwerking, die door OHL recent in het leven werd geroepen.
Kapitaalaflossing zal betaald worden via inkomsten van de TV gelden en andere inkomsten. De kosten voor de jaarlijkse intresten zullen gecompenseerd worden via acties die door de ouders en OHL zullen georganiseerd worden. Er zullen ook extra activiteiten (tornooi, stages, sportkampen, ...) op het kunstgras mogelijk zijn, waarvan de inkomsten naar de terugbetaling kunnen gaan.
De werking van de vzw, die de voetbalclub met proflicentie en een jeugdwerking van meer dan 600 spelers omvat, garandeert de continuïteit van de club op lange termijn. De lokale overheden waarmee OHL samenwerkt, in Leuven en Oud Heverlee, gedragen zich als loyale partners in dit project.
Deze rentevoet is hoger dan de huidige rente op spaarboekjes omdat ze de onderschrijver vergoedt voor een mogelijk risico van periodieke niet-betaling van rente en kapitaal. Dit risico is verbonden met de werking van een voetbalclub waarbij de investering in jeugdopleiding centraal staat. De rentevoet is wel iets lager dan de rente op achtergestelde leningen omwille van de doelstelling van het project. De onderschrijver investeert met andere woorden mee in de werking van de club en de invulling van de sociale rol die ze op zich neemt.
OHL zal elk jaar dat het in eerste klasse actief is 2000 € terugbetalen. Dan kan OHL de terugbetaling doen door inkomsten via het eersteklassevoetbal. In geval van tweedeklassevoetbal zijn er geen middelen ter beschikking voor afbetaling van het kapitaal. Het is een realistische inschatting dat OHL tijdens de volgende 10 jaar minstens 5 jaar in eerste klasse speelt.
Dit is een minimumbedrag om de administratie te vereenvoudigen. Verschillende personen/organisaties kunnen zich ook organiseren om samen in te tekenen op een schijf van 10 000 euro.
Mede-financiering van het kunstgrasveld is geen sponsoring, want het geld wordt teruggegeven. Maar de financiers, bedrijven of privépersonen, kunnen wel publieke visibiliteit krijgen, indien ze dat wensen. Uiteraard worden ze zoveel mogelijk genoemd in de communicatie rond het project. Er zijn ook plannen om een collectief kunstwerkje te maken: elke financier krijgt dan zijn eigen mini-lapje kunstgras, waar naar hartenlust kan op getekend, geschilderd, gedrukt of geschreven worden. De veertig verschillende lapjes vormen dan een collectief kunstwerk, dat we goed zichtbaar zullen ophangen in de kantine.